Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

czwartek, 20 sierpnia 2015

Jak obrać pomidory ze skórki?

Teraz gdy pomidorów pod dostatkiem grzechem byłoby dodawać do dań pomidory z puszek (chociaż bez przesady ;-P pomidory w puszkach są naprawdę pyszne)
Ale jeżeli zdecydujecie się użyć pomidorów z krzaka podpowiem jak łatwo i szybko pozbyć się pomidorowej skórki ;-)

Zagotuj w garnku wodę. Pomidory umyj pod bieżącą wodą i ponacinaj je z dwóch stron (zrób ostrym nożem na czubku i w miejscu ogonka krzyżyki).

Nacinam krzyżyki z obu stron pomidora

Następnie gdy woda się zagotuje wyłącz ją i włóż do wody ponacinane pomidory. Zostaw je tam na 60 sekund (lub do momentu gdy zobaczysz, że skórka sama zaczyna odchodzić).

Ponacinane pomidory w garnku z wrzątkiem (pamiętaj wyłącz ogień, nie gotuj pomidorów)

Teraz wyjmuj pomidory i nożykiem łatwo zdejmuj skórkę ;-)

Zdejmowanie skórki z pomidorów


Obrane pomidory ze skórki

Pomidory obrane ;-) Łatwe prawda?
No to co dziś zrobisz z pomidorów?

Pozdrawiam
M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz