Kremowy tort na spodzie bezowym z owocami (bez pieczenia)
składniki:
- dwa serki mascarpone,- opakowanie śmietany 30% (500 ml),
- odrobina soli,
- okrągłe spody bezowe (można kupić w sklepie lub upiec samemu)
- pół szklanki cukru pudru,
- parę kropel aromatu waniliowego bądź jak kto woli migdałowego,
- owoce sezonowe (u mnie jeżyny, maliny, borówki, banany),
- kakao do posypania,
Przygotowanie:
Śmietanę 30% ubić z dodatkiem odrobiny soli. Do ubitej na prawie sztywno śmietany dodać serek mascarpone i połączyć mieszając na jednolitą masę. Wsypać cukier puder i wlać parę kropel aromatu (u mnie wanilia), wymieszać. Połowę powstałej masy kremowej wyłożyć na spód bezowy na górze rozsypać owoce (tak aby zatopiły się w kremie) i posypać kakao. Przykryć spodem bezowym i położyć wierzchnią warstwę kremu. Wierzchnia warstwa powinna być wygładzona łyżką. Następnie posypać tort kakaem i układać na nim owoce (tym razem w sposób bardziej ozdobny).Gotowe!!!
Kremowy tort na spodzie bezowym, jaki przygotowałam na szóste urodziny Frania
Ten tort najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki wtedy będziemy pewni, że składniki się pięknie połączą ;-)
Koszt przygotowania takiego tortu w domu to ok. 50 zł. Koszt zamówienia takiego dużego tortu w cukierni to ok. 150 zł.
A wiadomo przecież od zawsze, że tort przygotowany w domu przez mamę smakuje najlepiej ;-)
Miłego dnia
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz