Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

środa, 17 czerwca 2015

Jak zrobić chłodnik z botwinki?

Co zrobić z botwinki dwóch jogurtów i kefiru?
Chłodnik oczywiście ;-)
Dziś zrobiłam szybki i pyszny chłodnik botwinkowy z jajkiem.
I wiecie co?
Zrobiłam go zupełnie sama bez patrzenia w przepisy;-P, tak jak intuicja gotującej od paru lat matki i żony mi podpowiadała...
Wyszedł przepysznie a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu ;-)
 Jak dla Nas dorosłych na upalne letnie dni? bomba ;-)
 Nasze dzieci raczej przy chłodniku grymaszą... a szkoda...

Chłodnik z botwinki

składniki:

- pęczek dobrze umytej (żeby piasek nie strzelał w zębach) i pokrojonej młodej botwinki (do połowy liścia),
- dwa duże jogurty naturalne (ulubione, u mnie Bakoma),
- jeden duży kefir (ulubiony u mnie Danone),
- pęczek koperku,
- sok z połowy cytryny,
- pieprz świeżo mielony,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól (do smaku),
- pieprz świeżo mielony (do smaku),
- jaja ugotowane na twardo (jedno na porcję chłodnika),

Przygotowanie:

Pokrojoną drobno botwinkę zalej zimną wodą i gotuj ok 30 minut.

 Botwinka

Po ugotowaniu wlej do botwinki sok z połowy cytryny wsyp cukier, pieprz i sól (przypraw pod swój smak). Zostaw botwinkę do ostygnięcia. Gdy ostygnie wlej kefir i dwa jogurty wszystko wymieszaj, wrzuć pokrojony koperek (nie żałuj go) i jeszcze raz dopraw.


Chłodnik z koperkiem

Podawaj z ugotowanym na twardo jajem.
Smacznego!

Chłodnik botwinkowy z jajem, idealny na upalne dni


Miłego słonecznego dnia
M


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz