Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

sobota, 9 maja 2015

Surówka z cykorii z majonezem

W moim domu rodzinnym w ogóle się jej nie jadło. Moja mama uważała, że cykoria jest zbyt gorzka i nie pamiętam abym kiedykolwiek dostała surówkę z cykorii jako dodatek do obiadu. Ja odkryłam ją stosunkowo niedawno i choć dzieci rzeczywiście za nią nie przepadają (bo co może być dobrego w zielonym liściu?) ja i mój mąż uwielbiamy chrupać jej soczyste liście.
Przepis na surówkę z cykorii jest bardzo łatwy. Trzeba jednak uważać aby cykorię trzymać w ciemnym miejscu albo odwróconą do góry nogami. Na słońcu staje się bardziej gorzka a trzymana w lodówce zachowuje bardzo długo swoją świeżość.

Surówka z cykorii


składniki:

- cykoria
- majonez
-sól
- cukier
- sok z cytryny

Przygotowanie:

Cykorię umyć, oderwać zepsute brzydkie liście (o ile takie są) odkroić korzonek  (ok. 2 cm) przekroić na pół i kroić w półplasterki. Pokrojoną cykorię wrzucić do miski posolić i posłodzić, skropić sokiem z cytryny. Dodaj majonez (tyle na ile masz ochotę).
Gotowe!

Surówka z cykorii, idealny dodatek do obiadu

Pozdrawiam
M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz