Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

czwartek, 5 lutego 2015

Jak zrobić napój pomarańczowo - marchewkowy?

Dziś przepis na napój marchewkowo-pomarańczowy.
Bez konserwantów, zrobiony w domu, pyszny...
Przepis pochodzi od mojej mamy, Ona robi go od bardzo dawna i chociaż zmieniłam co nieco (jestem leniuchem) smakuje tak samo dobrze ;-)
Jedyne co będzie Ci potrzebne to 5 litrów wody, szklanka cukru (moja mama używa dwóch szklanek cukru, jak dla mnie za słodko) sok z półtorej cytryny (w przepisie mojej mamy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego), jedna pomarańcza i trzy marchewki.
Do dzieła!

Domowy napój pomarańczowo-marchewkowy

składniki:

- pomarańcza ze skórką umyta, wyparzona i pokrojona w kostkę,
- trzy marchewki obrane i pokrojone na kawałki trzy centymetrowe,
- sok z 1,5 cytryny, (1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego),
- szklanka cukru białego, (jak ktoś woli słodko proponuję dwie szklanki cukru),
- 5 litrów wody,

Składniki napoju: pomarańcza i marchewki 


Przygotowanie:

Pomarańczę umyj i sparz wrzątkiem. Marchewki pokrój i razem z pomarańczą gotuj w małym garnuszku w litrze wody z dodatkiem 0,5 szklanki cukru. W drugim dużym garze zagotuj 5 litrów wody z dodatkiem 0,5 szklanki cukru. Gdy pomarańcza i marchewki będą miękkie (upłynie ok 3 godzin) wyłącz gaz i poczekaj aż ostygną.

Gotujące się pomarańcza i marchewki (pamiętaj aby uzupełniać wodę)

Zmiksuj pomarańczę i marchewki blenderem i dodaj do 5 litrów wody (nie gotuj) wlej sok z cytryny i poczekaj aż zmiksowana pomarańczowa masa opadnie na dno garnka. (Moja mama przecedza cały napój przez gazę aby w środku nie pływały "farfocle", ja nie mam tyle cierpliwości).
Gotowe!
Napój można pić na ciepło i na zimno ;-)

Domowy napój pomarańczowo-marchewkowy

Pamiętam, że gdy byłam w ciąży z Jankiem miałam ogromną chęć na ten napój i mama gotowała mi go bardzo często ;-) Dziś po raz pierwszy przygotowałam go sama ;-)


Pozdrawiam

M


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz