Jasio dziś został w domu (przez ostatnie dwa dni chodził do żłobka) dzięki temu mogłam się spokojnie wyspać i wypocząć po zabiegu. Fajnie, że są miejsca takie jak Nasz żłobek, gdzie dzieci mogą zostawać w zależności od potrzeby, sytuacji i rodziców nawet raz w miesiącu na parę godzin. Janek chodzi (póki co) do żłobka dwa razy w tygodniu i powiem Wam szczerze, że to bardziej niż On rozstanie przeżywam ja...
W związku z tym, że w domu dziś dziecko zmusiłam się do ugotowania obiadu, a że na surówko/sałatkę nie miałam nic w lodówce postanowiłam zrobić (dwa w jednym) czyli ryż z warzywami. Sycący, delikatny i pachnący czosnkiem, pyszny dodatek do drugiego dania ;-)
Ryż z warzywami
składniki:
- dwie torebki ugotowanego ryżu,- dwie marchewki starte na tarce o grubych okach,
- kawałek pora pokrojony w półplasterki,
- jedna średnia cebulka pokrojona w drobną kostkę,
- jeden korzeń pietruszki starty na tarce o grubych okach,
- dwa ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
- masło,
- oliwa z oliwek,
przygotowanie:
Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy cebulkę i szklimy, dodajemy do cebulki pora, smażymy wszystko razem dwie minuty i dodajemy marchewkę oraz pietruszkę. Podsmażamy warzywa aż zrobią się lśniące. Jeżeli zauważycie, że brakuje tłuszczu należy dodać odrobinę masła. Pod koniec smażenia wrzucamy czosnek, smażymy chwilkę a następnie wrzucamy na patelnię ugotowany ryż. Mieszamy aby warzywa połączyły się z ryżem.Gotowe!!!
Ryż z warzywami
Dobrej nocy
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz