Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

środa, 22 października 2014

Zielona sałata do obiadu na słodko

Często zastanawiacie się jaką sałatkę albo surówkę przygotować do obiadu? Ja mam ten "problem" prawie codziennie ;-P (o ile gotuję drugie danie). Ostatnio wybrnęłam z tego mistrzowska ręką robiąc prostą sałatkę której głównym atutem był sos.

Zielona sałata na słodko

 składniki:

- sałata (mieszane sałaty, albo zielona sałata porwana na strzępy),
- pęczek rzodkiewek,
- jedna czerwona cebula,
- zielony ogórek,

sos:

- musztarda francuska (ta z kulkami),
- oliwa,
- sok z cytryny,
- 2/3 łyżeczki miodu (najlepszy jest wielokwiatowy po jest bardzo płynny ale tak naprawdę rodzaj miodu nie ma większego znaczenia),
- sól,
- pieprz,

Przygotowanie:

Sałatę rwiemy lub z paczuszki wsypujemy do miski (jak ja uwielbiam pakowane sałaty ;-), wrzucam do sałaty pokrojonego w półksiężyce zielonego ogórka i rzodkiewkę, cebulę w piórka.
Robimy sos:
dwie łyżeczki musztardy mieszam z trzema łyżkami oliwy, wlewam miód, wyciskam sok z połowy cytryny, solę i pieprzę do smaku. W zależności od Waszego smaku możecie dodać więcej musztardy albo więcej miodu, proporcje tak naprawdę zależą od Was.
Smacznego!

Zielona sałatka do obiadu

Dobranoc

M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz