Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

piątek, 10 października 2014

Przepis na zupę z dyni

Lubicie zupę dyniową? Robicie ją czasem?
Ja zawsze uważałam, że to strata czasu, bo dynię trzeba obrać (a to wcale nie łatwa sztuka) bo trzeba ją wykroić i obkroić z tego co niejadalne i łykowate i wtedy trafiłam w jednym z supermarketów ( którego nazwy nie wymienię;-P) na dynię w kawałkach, przecież to genialne! Rynek wychodzi na przeciw leniwym konsumentom ;-P
Rzuciłam się na nią i zrobiłam swoją pierwszą zupę dyniową ;-)
Teraz gdy jestem już zaprawiona w kuchni i z nożem trzymam lepiej niż z rodzonym bratem kupuję dynie całą, bo to przyjemne warzywo jest ;-) Piękna, pomarańczowa, ma w Naszym domu co najmniej trzy zastosowania ;-). Na początku dzieci bawią się nią jak piłką;oglądają, turlają i dźwigają, później malują ją tymi swoimi małymi rączkami ...

Franka rysowanki na dyni

a następnie mama (czyli JA) przystępuje do obierania, łupania i dłubania w dyni aby przyrządzić z niej fantastyczną zupę dyniową....!
Uwaga oto przepis!

Zupa z dyni


składniki na wywar:

- korpus kurczaka albo udko lub szyjka itp.
- trzy marchewki
- jedna pietruszka
- kawałek selera
- mały por przekrojony na pół
- trzy ziela angielskie
- dwa listki laurowe

xxx

- olej
- cała średnia dynia pokrojona w kostkę (tylko ta jadalna część dyni)
- cztery ziemniaki pokrojone w kostkę
- dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- cebula średnia pokrojona w kostkę
- łyżka curry
- sól
- pieprz
- cukier

Przygotowanie:

Gotuję rosół z kurczaka z warzywami, wyjmuję mięso na którym gotował się bulion (warzywa zostają). Na patelni podsmażam cebulkę, gdy się zeszkli wrzucam ziemniaki i dynię. Całość podsmażam ok 10 minut i na samym końcu wrzucam na patelnię czosnek i curry, mieszam, smażę jeszcze ok 2 minuty i wszystko wrzucam do rosołu. Zupę gotuję do momentu aż ziemniaki będą miękkie a następnie miksuję ;-) Doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego!

Kremowa zupa dyniowa

Ta zupa jest tak dobra za sprawą warzyw z rosołu zmiksowanych razem z dynią (próbowałam kiedyś zrobić wersję na czystym rosole... nie polecam, musiałam dogotować warzywa, zmiksować je i wlać do gotowej już wtedy zupy). To dzięki warzywom zupa jest gęsta, bardzo syta i przepyszna.

Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami ;-)



M




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz