Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

piątek, 24 października 2014

Kurczak w sosie musztardowo-miodowym, dla leniuszków ;-)

Obiad na leniwy dzień, albo gdy z góry wiadomo, że nie będziecie mieli zbyt wiele czasu na jego przygotowanie? Pyszne i soczyste kurczaki w sosie musztardowo-miodowym! Jedyne co będziecie musieli zrobić to przygotować sos i zamarynować w nim kurczaki dzień wcześniej ;-)
Kurczak uwierzcie mi zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia, świetny na rodzinny obiad, moje dzieci za nim przepadają ;-)

Pieczone kurczaki w sosie musztardowo-miodowym


składniki:

- 9 udzików z kurczaka,
- rozmaryn suszony lub w gałązkach,

składniki na sos:

- 3/4 szklanki musztardy Dijon,
- 3/4 szklanki miodu (najlepiej płynny wielokwiatowy),
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- sól,

Przygotowujemy sos musztardowo- miodowy; 

wlewamy musztardę miód i oliwę do jednego naczynia a następnie mieszamy, dodajemy sól do smaku. Pamiętaj, że smak sosu zależy od Ciebie, możesz dodać więcej miodu gdy lubisz bardziej słodko lub więcej musztardy jeżeli lubisz smak intensywniejszy.

Przygotowanie:

Kurczaki myjemy i układamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy kurczaki sosem, posypujemy rozmarynem lub jeżeli mamy rozmaryn w gałązkach układamy go między kurczakami i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Kurczaki w marynacie miodowo- musztardowej

Następnego dnia pieczemy w 180 stopniach; najpierw pod przykryciem 25 minut, później zdejmujemy nakrycie i pieczemy kurczaki z jednej strony aż do zarumienienia się skórki, przekręcamy i pieczemy z drugiej strony.
Smacznego!

Kurczaki w sosie musztardowo-miodowym

Kurczaki najlepiej smakują z ryżem kiedy polejemy go powstałym słodko-musztardowym sosem. Do zestawu proponuję gotowaną marchewkę lub sałatkę z cykorii ;-)

Pozdrawiam

M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz