Kurczak uwierzcie mi zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia, świetny na rodzinny obiad, moje dzieci za nim przepadają ;-)
Pieczone kurczaki w sosie musztardowo-miodowym
składniki:
- 9 udzików z kurczaka,- rozmaryn suszony lub w gałązkach,
składniki na sos:
- 3/4 szklanki musztardy Dijon,- 3/4 szklanki miodu (najlepiej płynny wielokwiatowy),
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- sól,
Przygotowujemy sos musztardowo- miodowy;
wlewamy musztardę miód i oliwę do jednego naczynia a następnie mieszamy, dodajemy sól do smaku. Pamiętaj, że smak sosu zależy od Ciebie, możesz dodać więcej miodu gdy lubisz bardziej słodko lub więcej musztardy jeżeli lubisz smak intensywniejszy.Przygotowanie:
Kurczaki myjemy i układamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy kurczaki sosem, posypujemy rozmarynem lub jeżeli mamy rozmaryn w gałązkach układamy go między kurczakami i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Kurczaki w marynacie miodowo- musztardowej
Następnego dnia pieczemy w 180 stopniach; najpierw pod przykryciem 25 minut, później zdejmujemy nakrycie i pieczemy kurczaki z jednej strony aż do zarumienienia się skórki, przekręcamy i pieczemy z drugiej strony.
Smacznego!
Kurczaki w sosie musztardowo-miodowym
Kurczaki najlepiej smakują z ryżem kiedy polejemy go powstałym słodko-musztardowym sosem. Do zestawu proponuję gotowaną marchewkę lub sałatkę z cykorii ;-)
Pozdrawiam
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz