Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

sobota, 25 października 2014

Królik w sosie pomidorowym

Pracowita sobota, było dużo sprzątania (ostatnio sobie pofolgowałam) i gotowania, ale świadomość tego, że dzieci biegają po czystej podłodze i obiad mieliśmy królewski (a co najważniejsze zostało też na jutro) jest kojąca...
Czy Wy też macie poczucie spełnienia gdy ugotujecie obiad i posprzątacie? Czy to jest uleczalne? Bo to przecież nie normalne jest ...;-P

A oto co udało mi się dziś przygotować na obiad (dumna).
Przyrządzaliście kiedyś królika? Jeżeli jeszcze tego nie robiliście i chcecie spróbować (tak jak ja dziś) polecam Wam przepis na królika w sosie pomidorowym, tak po hiszpańsku ;-) Wiem, to moja pierwsza przygoda z królikiem i może nie powinnam się tak przechwalać ale muszę przyznać, że dosyć smacznie wyszło a przepis jest bardzo prosty (poza pokrojeniem tuszki rzecz oczywista) więc jak tu się nie podzielić? ;-)
Palce lizać.

Królik w sosie pomidorowym 


składniki:

- tuszka królika,
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę,
- 2 gałązki selera naciowego drobno pokrojonego,
- 2 puszki pomidorów pokrojonych,
- 1 szklanka białego wina,
- estragon 1,5 łyżeczki,
- tymianek 1,5 łyżeczki,
- 2 listki laurowe
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- 0,5 szklanki wody

przygotowanie:

Tuszkę oczyścić z nadmiernego tłuszczu i podrobów. Pokroić ją na mniejsze kawałki (powinno wyjść ok. 10 kawałków). Żeberka można odkroić i zamrozić, wykorzystacie je na zupę ;-). Do głębokiej patelni (najlepiej woka) wlej oliwę z oliwek i gdy oliwa się rozgrzeje podsmaż na niej kawałki królika (ze wszystkich stron powinny być rumiane). W tak zwanym międzyczasie przygotuj (pokrój) cebulę, selera i czosnek. 

Rumiany królik

Gdy królik będzie zarumieniony zdejmij go z patelni i przykryj folią aluminiową aby trzymał ciepło. Na tej samej patelni ( jeżeli to konieczne dolej oliwy) podsmaż lekko cebulkę, wlej pomidory, wsyp łyżeczkę cukru, wrzuć selera podgotuj 5 minut i dodaj przyprawy takie jak: estragon, tymianek i liść laurowy. Teraz pora aby na patelnie wrócił królik. Gdy królik będzie na patelni dolej wino i wymieszaj. Zredukuj ilość sosu o połowę doprowadzając go do wrzenia. Dodaj wodę i wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj woka i duś od 1,5 do 2 godzin. W tym czasie pokrój pietruszkę. Pamiętaj aby zaglądać do królika i mieszać go od czasu do czasu. Pod koniec czasu duszenia wrzuć przygotowany wcześniej czosnek, sól, pieprz oraz pokrojoną natkę pietruszki. 
Gratulacje, udało się ;-)
Smacznego!

Królik po hiszpańsku w sosie pomidorowym

Jako dodatek zrobiłam ziemniaczane peree na szybko (rozgniotłam porządnie ugotowane ziemniaki i zmieszałam je z dwiema łyżkami śmietany 12%).

Było pysznie...

Dobrej nocy

M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz