Czy Wy też macie poczucie spełnienia gdy ugotujecie obiad i posprzątacie? Czy to jest uleczalne? Bo to przecież nie normalne jest ...;-P
A oto co udało mi się dziś przygotować na obiad (dumna).
Przyrządzaliście kiedyś królika? Jeżeli jeszcze tego nie robiliście i chcecie spróbować (tak jak ja dziś) polecam Wam przepis na królika w sosie pomidorowym, tak po hiszpańsku ;-) Wiem, to moja pierwsza przygoda z królikiem i może nie powinnam się tak przechwalać ale muszę przyznać, że dosyć smacznie wyszło a przepis jest bardzo prosty (poza pokrojeniem tuszki rzecz oczywista) więc jak tu się nie podzielić? ;-)
Palce lizać.
Królik w sosie pomidorowym
składniki:
- tuszka królika,- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę,
- 2 gałązki selera naciowego drobno pokrojonego,
- 2 puszki pomidorów pokrojonych,
- 1 szklanka białego wina,
- estragon 1,5 łyżeczki,
- tymianek 1,5 łyżeczki,
- 2 listki laurowe
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- 0,5 szklanki wody
przygotowanie:
Tuszkę oczyścić z nadmiernego tłuszczu i podrobów. Pokroić ją na mniejsze kawałki (powinno wyjść ok. 10 kawałków). Żeberka można odkroić i zamrozić, wykorzystacie je na zupę ;-). Do głębokiej patelni (najlepiej woka) wlej oliwę z oliwek i gdy oliwa się rozgrzeje podsmaż na niej kawałki królika (ze wszystkich stron powinny być rumiane). W tak zwanym międzyczasie przygotuj (pokrój) cebulę, selera i czosnek.
Rumiany królik
Gdy królik będzie zarumieniony zdejmij go z patelni i przykryj folią aluminiową aby trzymał ciepło. Na tej samej patelni ( jeżeli to konieczne dolej oliwy) podsmaż lekko cebulkę, wlej pomidory, wsyp łyżeczkę cukru, wrzuć selera podgotuj 5 minut i dodaj przyprawy takie jak: estragon, tymianek i liść laurowy. Teraz pora aby na patelnie wrócił królik. Gdy królik będzie na patelni dolej wino i wymieszaj. Zredukuj ilość sosu o połowę doprowadzając go do wrzenia. Dodaj wodę i wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj woka i duś od 1,5 do 2 godzin. W tym czasie pokrój pietruszkę. Pamiętaj aby zaglądać do królika i mieszać go od czasu do czasu. Pod koniec czasu duszenia wrzuć przygotowany wcześniej czosnek, sól, pieprz oraz pokrojoną natkę pietruszki.
Gratulacje, udało się ;-)
Smacznego!
Królik po hiszpańsku w sosie pomidorowym
Jako dodatek zrobiłam ziemniaczane peree na szybko (rozgniotłam porządnie ugotowane ziemniaki i zmieszałam je z dwiema łyżkami śmietany 12%).
Było pysznie...
Dobrej nocy
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz