Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

sobota, 14 czerwca 2014

Steki z tuńczyka ze szparagami i ryżem

Wczoraj za sprawą kampanii reklamowej w TV pojechaliśmy z mężem do Lidla (reklama dźwignią handlu jest). Ach...  ile pyszności tam odkryliśmy (pierwszy raz w Lidlu), byliśmy jak spuszczone ze smyczy dzieci na palcu zabaw ;-) Tak naprawdę pojechaliśmy po polędwicę argentyńską (która jest w Lidlu z okazji Mistrzostw Świata) ale wróciliśmy bez polędwicy, za to z mnóstwem przeróżności. Najbardziej ucieszyłam się ze szparagów (w super cenie) i steków z tuńczyka. Mąż okupował" browarnie Lidla" i wrócił z kolorowymi puszeczkami piwa i paczkami przeróżnych chipsów (czuję, że po tym piłkarskim miesiącu będzie musiał przejść na dietę ;-P).
A Wy co kupujecie w Lidlu?
Macie swoje typy?

Dziś dzięki wczorajszym zakupom zrobiłam wspaniały i bardzo szybki obiad.
I jak mój małżonek nie znosi szparagów... tak dziś stwierdził, że "TAKIE szparagi mogę mu robić codziennie... ;-)" a to już o czymś świadczy ;-)
szkoda, że sezon szparagowy chyli się ku końcowi...

A zrobiłam:


Steki z tuńczyka ze szparagami i ryżem


Steki z tuńczyka

marynata:

- oliwa z oliwek
- trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- mieszanka przypraw Chili (Kotanyi)

Szparagi zielone duszone z czosnkiem

składniki:

- pęczek szparagów
- trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- trzy listki laurowe
- trzy ziela angielskie
- trzy łyżki masła

Przygotowanie:

Steki z tuńczyka obtoczyć w marynacie i pozostawić przynajmniej na pół godziny (im dłużej tym lepiej).

Steki z tuńczyka w marynacie

 W tym czasie ugotować ryż. Obrać szparagi zielone (odciąć im zdrętwiałe końcówki i obrać miejsca, które wydają Nam się, że będą łykowate), odciąć im główki. Ugotować szparagi zielone (bez główek) w osolonej wodzie przez 5 minut.
Rozgrzać masło z listkami laurowymi i zielem angielskim, wrzucić szparagi (łodygi i główki), chwilę podsmażyć podlewając wodą jaka pozostała nam po gotowaniu szparagów, pod koniec wrzucić czosnek i smażyć na wolnym ogniu.

Smażone szparagi z czosnkiem

W tym czasie wyłożyć steki z tuńczyka na rozgrzaną patelnie grillową (bez tłuszczu) i smażyć rybę z każdej strony dosyć krótko, ale tak aby nie było widać z brzegów surowego mięsa. Wyłożyć wszystko na talerz. Polać ryż sosem ze szparagów. Wybaczcie ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia gotowego dania. Kazali mi szybko nakładać i zjedli zanim się zorientowałam...
Pasibrzuchy...
Ale nic tak nie cieszy serca kobiety jak najedzeni i zadowoleni jej mężczyźni (mali i duzi ;-)
Janek się zajadał, Franek... troszkę miej (wybaczam bo ma fazę niejadka pięciolatka) ale za to tata...ech... bezcenne...

Dobrej nocy
M




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz