Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

sobota, 3 maja 2014

Zupa kalafiorowa jak u mamy!

To nieprawda, że zupy robią się same, że łatwo je przygotować. Nigdy tak nie uważałam, bałam się zup jak ognia, nie potrafiłam ugotować prostego rosołu bez kostki poprawiającej smak. Nie umiałam znaleźć odpowiednich proporcji pomiędzy wodą, mięsem na wywar i warzywami (nie mówiąc nic o soli i pieprzu, których zawsze żałowałam). Jest jeden prawidłowy przepis na każdą zupę: nie bój się gotować, uwolnij swój umysł, wywar ugotuj na porządnej porcji rosołowej, wrzuć do wywaru dużo warzyw i nie żałuj przypraw a będzie dobrze! Jeżeli zupę przesolisz wrzuć do wywaru bułkę kajzerkę (ona pięknie wyciągnie sól) albo po prostu dodaj wody. Wszystko da się uratować!

Zupa kalafiorowa chodziła za mną od dawna a ta, którą Wam zaprezentuję jest delikatna, wiosenna i pyszna, taka jak u mamy. 

Zupa kalafiorowa

składniki:

- porcja rosołowa z kurczaka
- siedem ziemniaków pokrojonych w kostkę
- cztery pokrojone marchewki 
- pietruszka pokrojona
- kawałek pokrojonego selera
- mały pokrojony por
- różyczki kalafiora
- natka pietruszki
- dwie łyżki śmietany 18%


przyprawy:

- trzy listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- dwie łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewam wodę dodaje liście laurowe i ziele angielskie oraz porcje rosołową, długo gotuję (przynajmniej 1,5 h) w międzyczasie z powierzchni rosołu zbieram szumowiny (brązową piankę powstającą podczas gotowania mięsa). Gdy mięso jest już porządnie rozgotowane dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuje 15 minut, po czym dodaje resztę warzyw (bez kalafiora). Pamiętajcie, im więcej warzyw będzie tym bardziej sycąca i smaczniejsza będzie Wasza zupa. Wszystko gotuję aż warzywa będą miękkie, doprawiam solą i pieprzem, wyjmuję z zupy porcje rosołową  (aby później jak ostygnie obrać z niej mięsko i wrzucić do zupy), wrzucam kalafiora i gotuje 15-20 minut. Wsypuje cukier i zaprawiam śmietaną rozmieszaną w odrobinie gorącego wywaru, wrzucam zieloną natkę pietruszki. 
Gotowe!



Delikatna zupa kalafiorowa

Zupę można też zmiksować na krem ale my lubimy jak warzywa chrupią Nam w zębach.

Dobrej nocy
M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz