Zupa kalafiorowa chodziła za mną od dawna a ta, którą Wam zaprezentuję jest delikatna, wiosenna i pyszna, taka jak u mamy.
Zupa kalafiorowa
składniki:
- porcja rosołowa z kurczaka
- siedem ziemniaków pokrojonych w kostkę
- cztery pokrojone marchewki
- pietruszka pokrojona
- kawałek pokrojonego selera
- mały pokrojony por
- różyczki kalafiora
- natka pietruszki
- dwie łyżki śmietany 18%
przyprawy:
- trzy listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- dwie łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewam wodę dodaje liście laurowe i ziele angielskie oraz porcje rosołową, długo gotuję (przynajmniej 1,5 h) w międzyczasie z powierzchni rosołu zbieram szumowiny (brązową piankę powstającą podczas gotowania mięsa). Gdy mięso jest już porządnie rozgotowane dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuje 15 minut, po czym dodaje resztę warzyw (bez kalafiora). Pamiętajcie, im więcej warzyw będzie tym bardziej sycąca i smaczniejsza będzie Wasza zupa. Wszystko gotuję aż warzywa będą miękkie, doprawiam solą i pieprzem, wyjmuję z zupy porcje rosołową (aby później jak ostygnie obrać z niej mięsko i wrzucić do zupy), wrzucam kalafiora i gotuje 15-20 minut. Wsypuje cukier i zaprawiam śmietaną rozmieszaną w odrobinie gorącego wywaru, wrzucam zieloną natkę pietruszki.
Delikatna zupa kalafiorowa
Zupę można też zmiksować na krem ale my lubimy jak warzywa chrupią Nam w zębach.
Dobrej nocy
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz