Jak przyrządzacie swoją surówkę z kiszonej kapusty? Chyba nie ma polskiego domu, w którym nie jadłoby się kiszonej kapusty? Ja surówkę z kapusty pamiętam z dzieciństwa zazwyczaj podaną w piątki jako dodatek do smażonej ryby i gotowanych ziemniaków. Ten zestaw smakuje zawsze! Ostatnio zaczęliśmy kombinować, podajemy surówkę kapusty do gulaszu wołowego, do kotleta schabowego i wszystkiego duszonego. Rewelacja!
Surówka z kiszonej kapusty
składniki:
- kiszona kapusta- świeża starta marchewka
- cebula pokrojona w kostkę
przyprawy:
- kminek cały (opcjonalnie)- słodka mielona papryka (szczypta)
- sól
- cukier
- olej rzepakowy do polania
Przygotowanie
Kiszoną kapustę płuczę pod wodą, wyciskam i szatkuję, dodaję startą marchewkę i pokrojoną cebulę, solę, cukrzę, dodaje szczyptę kminku i pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, polewam odrobiną oleju rzepakowego, mieszam i ... Gotowe!!!
Surówka z kiszonej kapusty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz