Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

sobota, 12 kwietnia 2014

Receptura - Surówka z kiszonej kapusty

Dzisiaj kulinarnie bo jeść trzeba a jeżeli ma się przepis na coś naprawdę dobrego to trzeba się tym dobrem podzielić.
Jak przyrządzacie swoją surówkę z kiszonej kapusty? Chyba nie ma polskiego domu, w którym nie jadłoby się kiszonej kapusty? Ja surówkę z kapusty pamiętam z dzieciństwa zazwyczaj podaną w piątki jako dodatek do smażonej ryby i gotowanych ziemniaków. Ten zestaw smakuje zawsze! Ostatnio zaczęliśmy kombinować, podajemy surówkę kapusty do gulaszu wołowego, do kotleta schabowego i wszystkiego duszonego. Rewelacja!

Surówka z kiszonej kapusty 

składniki:

- kiszona kapusta
- świeża starta marchewka
- cebula pokrojona w kostkę

przyprawy:

- kminek cały (opcjonalnie)
- słodka mielona papryka (szczypta)
- sól
- cukier
- olej rzepakowy do polania

Przygotowanie

Kiszoną kapustę płuczę pod wodą, wyciskam i szatkuję, dodaję startą marchewkę i pokrojoną cebulę, solę, cukrzę, dodaje szczyptę kminku i pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, polewam odrobiną oleju rzepakowego, mieszam i ... Gotowe!!!

Surówka z kiszonej kapusty


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz