Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

wtorek, 29 kwietnia 2014

"Kudłaci kucharze na diecie" Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku

Dziś przepis z 43 strony mojej (ostatnio) ulubionej "książki kucharskiej".

Jako, że wszyscy mieliśmy "smaka na kurczaka" przeszukiwałam książkę pod kątem czegoś co mogłabym zrobić w jednym naczyniu (bo tak lubię) i co mogłoby smakować moim chłopakom. Trafiłam na "Zapiekankę z kurczaka po hiszpańsku".
Hmmmm....
Aromatyczny, pieczony kurczak z mnóstwem warzyw i ziemniakami ...??? Brzmi pysznie i jak się okazało półtorej godziny później tak też właśnie smakuje ;-)
Przepis troszkę zmodyfikowałam, wkroiłam dodatkowo cukinię i pół bakłażana, pomidory z puszki zamiast świeżych (jeszcze nie czas na te z krzaka) no i najważniejsze, moje kurczaki miały skórę i nie były wyluzowane (nie miałam na to czasu ani siły...). Potrawa przepyszna, aromatyczna, wspaniała. Świetna na przyjęcie dla gości. A czosneczek wyciśnięty z opakowania (łupinki) niebo w gębie...

Mam nadzieje, że Kudłaci Kucharze nie obrażą się za to, że podam przepis z ich książki na swoim blogu... W końcu pod względem produktów mocno go zmodyfikowałam... Przepis nie jest przepisany słowo w słowo z książki, jest to MOJA wersja receptury jaką podają Dave Myers i Si King.
Uwaga!!! ... pewnie nieco bardziej kaloryczna ;-).

Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku 

składniki:

- 6 ziemniaków pokrojonych w łódeczki
- średnia czerwona cebula pokrojona w ósemki
- 6 ząbków czosnku (nieobranych)
- puszka pokrojonych pomidorów
- 9 pałeczek kurczaka ze skórą
- cukinia pokrojona w półplasterki
- pół bakłażana pokrojonego półplasterki
- czerwona lub żółta papryka pokrojona w paski
- oliwa z oliwek

przyprawy:

- pieprz świeżo mielony
- sól morska mielona
- papryka słodka mielona
- oregano


Przygotowanie

Pokrojone ziemniaki, cebulę i czosnek układam w naczyniu posypuję obficie solą, zalewam pomidorami z puszki i delikatnie mieszam, dodaję odrobinę oliwy z oliwek. Wkładam naczynie (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni , piekę 20 minut. W tym czasie przygotowuje pałeczki kurczaka, które nacinam i posypuje świeżo zmielonym pieprzem. Po dwudziestu minutach wyjmuje naczynie z piekarnika i układam pałeczki na lekko zapieczonych ziemniakach, posypuję wszystko mieszanką słodkiej papryki w proszku z oregano. Mięso polewam odrobiną oliwy z oliwek i wkładam do piekarnika na kolejne 20 minut ( ja włożyłam potrawę do piekarnika pod przykryciem). Po dwudziestu minutach wyciągam naczynie, otwieram i układam na kurczakach kolejno warzywa; bakłażan, cukinię i paprykę, całość posypuję solą i polewam odrobiną oliwy (szczególnie bakłażana bo nie chciałam aby był suchy). Wszystko wstawiam do piekarnika na kolejne 20 - 30 minut (bez przykrycia) od czasu do czasu wyciągam naczynie i polewam potrawę powstałym podczas pieczenia sosem. 
Smacznego!

Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku
Tak sobie myślę, że kolorystycznie lepiej byłoby gdybym użyła czerwonej papryki ;-P 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz