Nie, nie byłam u fryzjera (chociaż moje włosy wołają o farbę), nie kupiłam sobie też nowego ciucha... (a szkoda...).
Spełniłam się dziś nadzwyczaj kulinarnie ;-)
Poddałam próbie pierwsze danie z książki Kudłatych Kucharzy. Co z tego wyszło? Upiekłam naprawdę dobrą zapiekankę i jestem (nie tylko ja ale ich trzech też) w niebie (dla sprostowania, żyje i czuję się świetnie).
Jako, że na wołowinę mieliśmy od dłuższego czasu chęć, a trudno z tego niedocenianego w Polsce mięsa zrobić coś innego niż gulasz, coś co smakowałoby najmłodszym (nie hamburgera!!!) postanowiłam poszukać inspiracji w książce Dave'a Myersa i Si Kinga. Tam w rozdziale pt. "Zapiekanki & inne" znalazłam coś co doskonale wpasowywało się w Nasz jadłospis i moje postanowienie o odchudzaniu się ;-P. Przepis na zapiekankę z mielonego mięsa i ziemniaków był strzałem w dziesiątkę! Bardzo pożywne danie za sprawą puree ziemniaczanego z dodatkiem pora. Mięso okazało się być bardzo miękkie, no i ta ziemniaczana kołderka... Naprawdę super. Jedyne dwie rzeczy do których mogłabym się przyczepić to:
Po pierwsze; brak wskazania na przyprawy jakich powinnam użyć doprawiając mięso wołowe. Skąd mam wiedzieć czym przyprawić wołowinę? Właśnie z przepisu chciałam się dowiedzieć!!!! A dowiedziałam się, że powinnam dodać" łyżkę mieszanki suszonych ziół". Użyłam kolendry w ziarenkach, rozmarynu i szałwii ale może powinnam mięso przyprawić jakoś zupełnie inaczej?
Po drugie; zbyt duża ilość sosu jaka nie odparowała podczas pieczenia, ale to zapewne wina piekarnika. Sos po prostu odlałam i zapiekanka pięknie się związała.
Podsumowując danie ze strony 81 jest świetną alternatywą dla gulaszu wołowego, który jadamy bardzo często. Można powiedzieć, że to potrawa jednogarnkowa/ jednonaczyniowa do której nie potrzebujemy dodatków. Puree ziemniaczane z porem i warzywa dodane do mięsa uzupełniają smak dania w stu procentach.
Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków
Nic dodać nic ująć. Już myślę nad kolejną recepturą ;-)
Wasz królik doświadczalny.
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz