Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

środa, 30 kwietnia 2014

Bruschetta - szybki sposób na pyszną i lekką przekąskę albo jak kto woli na śniadanie ;-)

Mój mąż od dłuższego czasu na śniadanie zajada bruschettę z czosnkiem i bazylią. Po woli zamienia się w wielkiego pomidora. Czekam aż mu się te pomidory znudzą ale końca nie widać (najwidoczniej chłopak potrzebuje).
Codziennie rano gdy pytam co chce na śniadanie słyszę tylko jedną odpowiedź: bruschettę! W związku z tym Nasza spiżarnia zamieniła się w magazyn puszek z krojonymi pomidorami bez skórki a balkon obrósł w bazylię. Nie przeszkadza mi to, fajnie że mój największy chłopak je coś zdrowego. Przygotowanie zajmuje zaledwie parę minut. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście ten przepis jest właśnie dla Was ;-)

Bruschetta z bazylią i czosnkiem

składniki:

- puszka krojonych pomidorów bez skórki (w sezonie świeże pomidory bez skórki pokrojone w drobną kostkę)
- trzy wyciśnięte ząbki czosnku
- listki bazylii drobno pokrojone

przyprawy:

- sól
- pieprz świeżo zmielony
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Do miski wlewam pomidory, wyciskam czosnek, wrzucam posiekaną bazylię, doprawiam solą i pieprzem, polewam odrobiną oliwy z oliwek, mieszam i gotowe.
Smacznego!!!

Bruschetta z bazylią i czosnkiem (na zdjęciu przed wymieszaniem)

Bruschetta świetnie smakuje na świeżej lub ciepłej bagietce. Doskonała na majowe przyjęcie lub po prostu na lekkie i soczyste śniadanie. 


Ps. Czy pomidory w dużych ilościach potrafią być szkodliwe? ;-)

Zaczynam się martwić ;-P
M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz