Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

czwartek, 5 listopada 2015

Smażone na maśle krewetki z czosnkiem i pietruszką

Mieszkam w mieście (pod stolicą) w którym trudno o świeżą rybę (nie licząc ryby w Biedronce i Lidlu). Jedyny rybny gdzie można pogrymasić jest na bazarku a bazarek jak to bazarek, nie ma gdzie zaparkować z buta dalekooooo...a ceny z kosmosu, więc gdy mam ochotę na rybkę zazwyczaj jadę do Auchean (bo niedaleko, bo wszystko inne pod ręką, bo tak!)
Ostatnio przywiozłam kilogram muli za 9,90 ;-> a przed wczoraj pół kilo krewetek tygrysich w cenie 33 złote za kilogram, ha!
Trzeba się z nimi chwilę pobawić aby przygotować krewetki ale gdy już będą gotowe to od momentu rozgrzania masła na patelni do momentu podania dania mija zaledwie 5 minut ;-)
Szybkie i pyszne krewetki  smażone na maśle z pietruszką i czosnkiem smakują najlepiej z sypkim ryżem tzn. my tak lubimy ;-)

Smażone krewetki z ryżem
składniki:
- krewetki bez pancerzy, głów i odnóży,
- ocet balsamiczny,
- czosnek (dużo),
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek,
- pęczek pietruszki,
- masło,
- sypki ryż,

Przygotowanie:
Obierz krewetki z pancerzy, oderwij im głowy i nóżki a następnie umyj w wodzie z solą. Zrób marynatę z octu balsamicznego oleju z oliwek, przeciśniętego przez praskę czosnku soli i pieprzu. Polej nimi krewetki i wymieszaj. Odstaw na noc o lodówki.
Następnego dnia przed podaniem ugotuj ryż ;-) Rozpuść masło na patelni i wrzuć krewetki.


Smaż z dwóch stron ok 4 minuty. Pod koniec dodaj pokrojone liście pietruszki.

Smażone na maśle krewetki z czosnkiem i pietruszką

Podawaj z ryżem ;-)
Smacznego!

M




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz