Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

sobota, 28 listopada 2015

Kasza jaglana z jarmużem i cukinią

Tyle się słyszy o kaszy jaglanej, że zdrowa że oczyszcza, że lekka i łatwa w przyrządzeniu... że coraz częściej po nią sięgam. Ostatnio zrobiłam kaszę jaglaną z jarmużem (bo też na czasie i łatwo o niego w sklepach) cukinią i łososiem grillowanym. Połączenie wspaniałe. Nawet mój wybredny mięsożerny mąż poprosił o dokładkę. Dokładek nie było, skąd mogłam wiedzieć, że będzie to takie dobre....



Kasza jaglana z jarmużem i cukinią

składniki:

-1,5 szklanki kaszy jaglanej (przelanej na sicie w zimnej wodzie a następnie potraktowanej wrzątkiem przed ugotowaniem - zabieg ten pomaga pozbyć się naturalnej goryczki kaszy; kasze gotuje w proporcji 1 do dwóch i pół )
- jedna spora cukinia (wytnij środek i pokrój w półplasterki),
- paczka umytego i ugotowanego w osolonej wodzie (jak szpinak) jarmużu,
- sok z połowy cytryny,
- trzy ząbki czosnku,
- kawałek łososia zgrillowanego na patelni,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ugotuj kaszę, w drugim garnku ugotuj jarmuż. Na patelni podsmaż pokrojoną cukinię z solą. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony czosnek. Dorzuć ugotowany jarmuż pokrop sokiem z cytryny i dołóż ugotowaną kaszę. Połącz wszystko na patelni, posól i popieprz do smaku. Na patelni grillowej podsmaż wcześniej przygotowanego łososia (sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny).
Podawaj razem.
Smacznego!

Kasza jaglana smażona z jarmużem i cukinią podana z grillowanym łososiem

Miłej i spokojnej soboty
M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz