Kasza jaglana z jarmużem i cukinią
składniki:
-1,5 szklanki kaszy jaglanej (przelanej na sicie w zimnej wodzie a następnie potraktowanej wrzątkiem przed ugotowaniem - zabieg ten pomaga pozbyć się naturalnej goryczki kaszy; kasze gotuje w proporcji 1 do dwóch i pół )- jedna spora cukinia (wytnij środek i pokrój w półplasterki),
- paczka umytego i ugotowanego w osolonej wodzie (jak szpinak) jarmużu,
- sok z połowy cytryny,
- trzy ząbki czosnku,
- kawałek łososia zgrillowanego na patelni,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę, w drugim garnku ugotuj jarmuż. Na patelni podsmaż pokrojoną cukinię z solą. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony czosnek. Dorzuć ugotowany jarmuż pokrop sokiem z cytryny i dołóż ugotowaną kaszę. Połącz wszystko na patelni, posól i popieprz do smaku. Na patelni grillowej podsmaż wcześniej przygotowanego łososia (sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny).
Podawaj razem.
Smacznego!
Kasza jaglana smażona z jarmużem i cukinią podana z grillowanym łososiem
Miłej i spokojnej soboty
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz