Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

czwartek, 30 lipca 2015

Zupa porem pachnąca...

Od kiedy zaczęłam pisać ten mój Internetowy pamiętnik wplątując gdzieniegdzie udane przepisy stałam się bardziej świadoma smaków i przypraw w kuchni ;-) Można śmiało stwierdzić, że odczarowałam kuchnię...
Zaczęłam bawić się przygotowywaniem posiłków i coraz rzadziej w poszukiwaniu inspiracji zaglądam do blogów kulinarnych. Nie trzymam się wag i ilości kierując się smakiem i okiem (coraz starszej i bardziej doświadczonej przecież Pani Domu ;-P) Okazało się, że inspiracje i pomysły na dobry obiad przychodzą same gdy okazuje się, że nie ma jak wyjść do sklepu a w domu parę ziemniaków, zielone liściaste końcówki pora (bo wczoraj zrobiłam surówkę z pora) i pół włoszczyzny. Na szczęście w zamrażalniku czeka szyjka gęsia gotowa aby coś na niej ugotować ;-)
Tak w skrócie powstała moja dzisiejsza zupa ;-)

Zupa porem pachnąca

składniki na wywar:

- dwie gęsie szyjki,
- dwa ziela angielskie,
- dwa liście laurowe,
***
- dwie marchewki pokrojone w półplasterki,
- trzy młode bardzo małe pietruszki pokrojone w półplasterki,
- mały młody seler pokrojony w półplasterki,
- dwie końcówki porów (te sztywne z liśćmi zielonymi) obieramy, myjemy, wyrzucamy brzydkie liście a resztę kroimy na półplasterki,
- cztery ziemniaki pokrojone w kostkę,
- odrobina masła,
- dwie czerwone cebule pokrojone w kostkę,
- trzy ząbki czosnku pokrojone dosyć drobno,
- sól do smaku,
- pieprz zielony do smaku,
- koperek do posypania zupy,


Przygotowanie:

Wstaw wywar i gotuj przynajmniej 1,5 h. Po tym czasie dodaj pokrojone: marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki i gotuj przez kolejne 30 minut. W tym czasie podsmaż na masełku czerwoną cebulę z porem. Pod koniec podsmażania dodaj pokrojony czosnek, podsmaż jeszcze przez dwie minuty i wrzuć do gotującej się zupy. Gotuj wszystko na małym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Posól i popieprz do smaku. Wyjmij z zupy szyjki i zmiksuj zupę ( stopień zmiksowania według upodobań), dopraw jeszcze do smaku. Podaj z pokrojonym koperkiem.
Gotowe!

Zupa porem pachnąca

Pozdrawiam
M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz