Wczoraj na troski mojego męża postanowiłam ugotować młodą kapustę, taką jak robi moja mama, z koperkiem i marchewką... niestety bez mięsa bo nic nie miałam co nadawałoby się do młodej kapustki ale za to poszłam po schab i nasmażyłam kotletów schabowych ;-) Dawno nie było w Naszym domu tak tradycyjnego i pysznego obiadu ;-)
Czasami zapominamy o smakach z dzieciństwa, dobrze jest czasem do nich wracać...
Młoda kapusta z marchewką i koperkiem
składniki:
- dwie główki poszatkowanej młodej kapusty,- gruby pęczek koperku,
- dwie starte stare marchewki (jeżeli masz młode warzywa wystarczy jak je pokroisz w półplasterki),
- dwie łyżki masła (do zasmażki),
- dwie łyżki mąki pszennej (do zasmażki),
- sok z jednej cytryny,
- sól (ok. 2 łyżeczki),
- pieprz (ok. 1 łyżeczkę),
- cukier (ok. 2 łyżeczki),
Przygotowanie:
Młodą kapustę obedrzyj z brzydkich liści, poszatkuj (razem z głąbem)zalej wodą i obgotuj (zawsze przed gotowaniem kapusty obgotowuję ją aby pozbyć się wszelkiego robactwa i chemii). Gdy obgotujesz kapustę wylej z niej wodę i nalej nową wodę (nie za dużo) dodaj startą na tarce marchewkę. Postaw na ogniu posól, dodaj cukier, pieprz i gotuj do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie miękka (powinna szybko się ugotować) wrzuć do niej koperek i przygotuj zasmażkę I stopnia czyli tą najjaśniejszą ;-)
Zasmażka I stopnia
Rozpuść na patelni masło (2 łyżki), gdy je rozpuścisz wsyp mąkę (2 łyżki) cały czas mieszając. Gdy mąka połączy się z masłem tworząc płynną jasną masę wlej ją do kapusty i wymieszaj (pamiętaj aby nie przetrzymać zasmażki zbyt długo na ogniu bo będzie brązowieć).
Teraz pozostaje tylko wlać do środka sok z jednej cytryny (moja mama używa kwasku cytrynowego) przyprawić do smaku i gotowe!
Młoda kapusta z marchewką i koperkiem
Tak przygotowana kapusta będzie wspaniale smakować w zestawie z młodymi ziemniakami i kotletem schabowym ;-)
Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaku ;-PP
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz