Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

środa, 15 kwietnia 2015

Przepis na kremową zupę pomidorową

Zazwyczaj zupa pomidorowa powstaje drugiego lub trzeciego dnia po rosole. Dodaję wtedy do ugotowanego rosołu koncentrat pomidorowy, doprawiam cukrem, zabielam śmietaną (ale już na talerzu) i gotowe ;-)

Zawsze zastanawiałam się jak powstaje kremowa pomidorowa, taka pachnąca bazylią serwowana we włoskich knajpach z pesto lub śmietaną... A opowieść mojej cioci o przepysznej zupie pomidorowej z bazylią przygotowanej przez jej koleżankę popchnęła mnie do eksperymentu na pomidorowej.

Ugotowałam opierając się na przepisie zasłyszanym od cioci, wyszło zaskakująco dobrze.
Janek i mój mąż zajadali się aż im się uszy trzęsły ;-) Franek okazał się większym tradycjonalistą i poprosił o pomidorowa z makaronem ;-)
Chociaż nie wiem jak bym się starała wszystkim nie dogodzę... ;-)

Kremowa zupa pomidorowa


składniki:

- kość cielęca (do ugotowania bulionu),
- dwa liście laurowe,
- trzy ziela angielskie,
- dwie marchewki pokrojone w półplasterki lub starte na tarce,
- pietruszka korzeń pokrojona lub starta,
- jedna cebula pokrojona w kostkę ( u mnie czerwona),
- trzy ząbki czosnku drobno posiekane,
- duża butelka przecieru pomidorowego,
- puszka pomidorów krojonych bez skórki ( w sezonie polecam świeże pomidory),
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- suszone oregano,
- suszona bazylia (pokrojone świeże listki bazylii)
- łyżka śmietany 18% lub zielone pesto ( u mnie ze słoiczka ;-)

Przygotowanie:

Na kości gotuję bulion z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, ok 1,5 h. Na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę z marchewką i pietruszką. Dwie minuty przed końcem rumienienia warzyw wrzucam czosnek. Tak podsmażone warzywa z czosnkiem wrzucam do bulionu i gotuję piętnaście minut (aż warzywa zmiękną). Dolewam przecier pomidorowy, wrzucam pomidory z puszki i gotuję kolejne 15 minut. Wyłączam zupę na chwilę i miksuję ją blenderem. Ponownie włączam zupę aby ja przyprawić papryką, solą, pieprzem i cukrem, dodaję oregano i bazylię ;-) 
Gotowe!!!

Wylewam na talerze i w zależności od upodobania dodaję śmietanę lub zielone pesto;-)
 dekoruję listkiem bazylii.

Kremowa zupa pomidorowa ze śmietaną

Kremowa zupa pomidorowa z bazyliowym pesto

Będziemy do niej wracać, pomidory mają tę zaletę, że lubią je wszyscy w zupie pomidorowej przede wszystkim ;-)

Pozdrawiam
M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz