A gdzie? A tu, natrafiłam na wspaniałą stronę o Gruzji ;-)
Widać, że stronę prowadzą nieprzypadkowi ludzie, którzy piszą o Gruzji z pasją... będę zaglądać, nie tylko po przepisy!
A dlaczego akurat bakłażany? Bo karmię głodnego męża, który ze względu na swój stan przeszedł na dietę grzybobójczą ;-P nie pytajcie...
Tymczasem zapraszam do lektury artykułów o Gruzji i wypróbowania wspaniałych przepisów na dania kuchni gruzińskiej. Ja dziś skorzystałam z przepisu na bakłażany faszerowane ryżem i warzywami, który ze względu na stan lodówki i spiżarki lekko zmodyfikowałam. Mam nadzieję, że autorzy bloga nie pogniewają się za tą profanację... ;-)
Nie wiem jak smakują oryginalne ale te moje wyszły naprawdę wspaniale, mąż syty, dzieci najedzone (Jasio zajadał się samym farszem, który śmiało może być wykorzystany jako dodatek do dań mięsnych), misję pt. "bakłażan na obiad" uważam za zakończoną ;-)
A teraz podam zmodyfikowany przepis na to pyszne danie:
Bakłażany faszerowane kaszą gryczaną i warzywami
składniki:
- dwa bakłażany przekrojone na pół i wydrążone w środku,- przecier pomidorowy (u mnie pomidory z puszki zmiksowane na przecier ;-P)
farsz:
- jedna cebula pokrojona w kostkę,- połowa słodkiej papryki czerwonej Palermo pokrojonej w cienkie plasterki,
- mała cukinia pokrojona w kostkę, bez nasion,
- puszka pokrojonych pomidorów,
- woreczek ugotowanej kaszy gryczanej,
- dwa drobno posiekane ząbki czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz,
- posiekana kolendra,
- posiekana natka pietruszki,
-masło do podsmażenia farszu
przygotowanie:
Nie wiedziałam, że bakłażany powinno się moczyć w osolonej wodzie w celu pozbycia się z nich goryczki, ale już wiem ;-) Pół godziny kochani, wydrążone (najlepiej ostrą łyżką) bakłażany moczymy w osolonej wodzie. Następnie podgotowujemy warzywa we wrzącej wodzie przez chwilkę (5-10 minut) i wyjmujemy do ostygnięcia. W tym czasie szklimy na patelni z rozpuszczonym masłem pokrojoną w kostkę cebulkę, gdy cebulka będzie miękka dodajemy paprykę a następnie cukinię i wszystko dusimy na masełku. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory z puszki dusimy chwilkę a następnie dodajemy kaszę gryczaną, czosnek i przyprawy tj. słodką paprykę, sól i pieprz oraz pokrojoną zieleninę. Farsz powinien wyglądać tak:
Farsz do bakłażanów
Kiedy farsz będzie gotowy napełnij nim bakłażany i wstaw je do rondelka/garnka na stojąco. Zalej wodą z przecierem pomidorowym i duś pod przykryciem (z małą szparką) 15-20 minut.
Bakłażany faszerowane kaszą i warzywami podczas duszenia
Ja moje bakażany podałam z kaszą gryczaną polaną wywarem z duszenia warzyw oraz naturalnym jogurtem, ale forma dodatków jest dowolna. To warzywo będzie smakowało ze wszystkim tak samo na zimno jak i na ciepło ;-)
Smacznego!
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz