W niedzielę mój mąż został wysłany po żeberka i gotowałam ragù, a co to jest ragù? To nic innego jak włoski sos do makaronu bazujący na mięsie (w tym przypadku na żeberkach wieprzowych). Chcę się z Wami podzielić tą recepturą bo sos albo jak kto woli żeberka wyszły wybornie, jemy je codziennie z innym dodatkiem. Przepis bardzo, bardzo prosty, jedyne czego potrzebujesz to czas bo żeberka muszą dusić się 3 godziny.
Ragù z żeberek wieprzowych według przepisu Nigela Slatera
składniki:
- do kilograma żeberek wieprzowych pokrojonych w kawałki po trzy żebra- 7 obranych i pokrojonych na kawałki marchewek,
- trzy spore cebule pokrojone w grubą kostkę,
- cały seler naciowy pokrojony na kawałki,
- olej do smażenia,
- pół litra bulionu wołowego (z kostki),
przygotowanie:
Żeberka pokrój na kawałki i zrumień na patelni (niczym nie przyprawiaj!). Zdejmij mięso z patelni i podsmaż na tym samym oleju pokrojone warzywa (tak aby odrobinę zmiękły)
Zrumienione żeberka
Warzywa podczas podsmażania
Następnie wrzuć wszystko do jednego garnka (u mnie wok) zalej bulionem wołowym i duś pod przykryciem trzy godziny (od czasu do czasu mieszając).
Mięso z warzywami w bulionie wołowym
Po trzech godzinach duszenia kości powinny odchodzić od mięsa (wyjmij je wszystkie) a warzywa powinny się niemalże rozpuścić tworząc warzywno-mięsne ragù. Wszystko podawaj z makaronem ( w oryginalnym przepisie papardelle u Nas razowy) albo z kaszą lub jak kto woli z ziemniakami.
Smacznego!!!
Ragù z żeberek wieprzowych
Danie nie wygląda może zbyt wyględnie, ale jest naprawdę bardzo, bardzo dobre ;-)
Pozdrawiam
M
Palce lizać :)
OdpowiedzUsuń