Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

środa, 10 grudnia 2014

Jak zrobić ragù? Najlepiej z żeberek wieprzowych według przepisu Nigela Slatera

Na ten przepis natknęłam się przypadkiem, gdy w sobotę oglądałam (jednym okiem) kulinarny program : "Nigel Slater Dish of the day".
W niedzielę mój mąż został wysłany po żeberka i gotowałam ragù, a co to jest ragù? To nic innego jak włoski sos do makaronu bazujący na mięsie (w tym przypadku na żeberkach wieprzowych). Chcę się z Wami podzielić tą recepturą bo sos albo jak kto woli żeberka wyszły wybornie, jemy je codziennie z innym dodatkiem. Przepis bardzo, bardzo prosty, jedyne czego potrzebujesz to czas bo żeberka muszą dusić się 3 godziny.

Ragù z żeberek wieprzowych według przepisu Nigela Slatera


składniki:

- do kilograma żeberek wieprzowych pokrojonych w kawałki po trzy żebra
- 7 obranych i pokrojonych na kawałki marchewek,
- trzy spore cebule pokrojone w grubą kostkę,
- cały seler naciowy pokrojony na kawałki,
- olej do smażenia,
- pół litra bulionu wołowego (z kostki),

przygotowanie:


Żeberka pokrój na kawałki i zrumień na patelni (niczym nie przyprawiaj!). Zdejmij mięso z patelni i podsmaż na tym samym oleju pokrojone warzywa (tak aby odrobinę zmiękły)

Zrumienione żeberka

Warzywa podczas podsmażania

Następnie wrzuć wszystko do jednego garnka (u mnie wok) zalej bulionem wołowym i duś pod przykryciem trzy godziny (od czasu do czasu mieszając). 

Mięso z warzywami w bulionie wołowym

Po trzech godzinach duszenia kości powinny odchodzić od mięsa (wyjmij je wszystkie) a warzywa powinny się niemalże rozpuścić tworząc warzywno-mięsne ragù. Wszystko podawaj z makaronem ( w oryginalnym przepisie papardelle u Nas razowy) albo z kaszą lub jak kto woli z ziemniakami. 
Smacznego!!!

Ragù z żeberek wieprzowych

Danie nie wygląda może zbyt wyględnie, ale jest naprawdę bardzo, bardzo dobre ;-)

Pozdrawiam

M

1 komentarz: