Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

czwartek, 13 listopada 2014

Makaron ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Na tą pastę natrafiłam przypadkiem gdy przeszukiwałam Internet w poszukiwaniu czegoś co można szybko zrobić z serkiem mascarpone (termin ważności opakowania trzymanego w lodówce zbliżał się nieubłaganie). Przepis na ten makaron znalazłam na blogu Jamiego Olivera, wiedziałam, że się polubimy!
Szybki, kremowy, idealny...
W sam raz na rodzinny obiad ;-)


Makaron ze szpinakiem i serkiem mascarpone


składniki:
- makaron, najlepiej tagiatelle,
- paczka świeżego szpinaku,
- 120 ml śmietany 18%,
- 150 ml sera mascarpone,
- chochla wody (najlepiej z gotującego się makaronu)
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- dwa ząbki czosnku, posiekane,
- dwie łyżeczki masła,
- odrobina oliwy z oliwek,
- sól morska mielona,
- świeżo mielony pieprz,
- odrobina soku z cytryny (optymalnie),
- odrobina przyprawy mielonej chilli (optymalnie),
- płatki parmezanu do posypania,

przygotowanie:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Na patelni rozpuść masło z odrobiną oliwy wrzuć posiekany czosnek i podsmaż z łyżeczką gałki muszkatołowej. Po minucie wrzuć na patelnię świeże i umyte liście szpinaku, podsmaż aż liście staną się ciemnozielone, posól i popieprz do smaku. Teraz pora na śmietanę, wlej ją na patelnię i dodaj mascarpone, wymieszaj ze szpinakiem. Mascarpone powinien się rozpuścić, dodaj chochelkę wody i mieszaj do zagotowania. Popieprz i posól do smaku, możesz do sosu dodać odrobinę soku z cytryny lub przyprawy chilli (ja tak zrobiłam ;-) Na koniec wymieszaj makaron z sosem i wyłóż na talerz, posyp płatkami parmezanu.
Smacznego!

Makaron tagiatelle ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Dobrej nocy

M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz