Do dzisiaj ;-) Nie miałam ziemniaków, dlatego zrobiłam zupę grzybową z makaronem. Mistrzowska i bardzo prosta, niestety musi się długo gotować, bo grzyby mają to do siebie, że niedogotowane wywołują bóle brzuszka. A tego nie chcemy...
Zupa grzybowa z makaronem
składniki:
- kość wieprzowa,- trzy marchewki,
- por,
- seler,
- pietruszka korzeń,
- grzyby ok. 0,5 kg(w moim przypadku zamrożone)
- cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- dwa listki laurowe,
- trzy ziela angielskie,
- odrobina masła do podsmażenia grzybów,
- śmietana 12%, trzy łyżki,
- ulubiony makaron,
- natka pietruszki,
przygotowanie:
Ugotować wywar z kości wieprzowej z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W tym czasie podsmażyć na masełku grzyby, pod koniec do grzybów dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Podsmażone grzyby wrzucić do kości i gotować. W tym czasie pokroić cebulkę i zeszklić na maśle, dodać pokrojone w talarki warzywa i podsmażyć razem z cebulką. Podsmażone warzywa dodać do wywaru z grzybami. Gotować przynajmniej 40 minut. Posolić, popieprzyć do smaku, wrzucić natkę pietruszki i wlać zahartowaną śmietanę (do paru łyżek zupy odlanej do szklanki wlej śmietanę i rozmieszaj) nie zagotowuj. Dodaj ulubiony makaron.
Smacznego!
Zupa grzybowa z makaronem
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz