Powiem Wam tylko, że to co ugotowałam to najpyszniejsza ogórkowa jaką w życiu jadłam!
Skąd miałam przepis?
Troszkę od mamy, troszkę z Internetu, troszkę inwencji Własnej... mieszanka wybuchowa!
Zupa ogórkowa z czosnkiem
składniki:
- kość wieprzowa
- dwie marchewki
- pietruszka korzeń
- kawałek selera
- por
-3 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- ogórki kwaszone 10 sztuk starte na tarce o grubych oczkach
- ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
- odrobina masła
- 3 łyżki śmietany 12%
przygotowanie:
Kość wieprzową zalewam wodą aby ją całą przykryło i gotuje razem z zielem i listkiem laurowym do czasu aż powstaną szumowiny (ta ciemna piana na zupie, którą trzeba zgarnąć najlepiej łyżką). Gdy kość się chwilę pogotuje i szumowiny zostaną zgarnięte wrzucam do bulionu ziemniaki pokrojone w kostkę i warzywa pokrojone w plasterki (por przecięty na pół). Wszystko gotuje się dość długo, do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Gdy ziemniaki będą miękkie podsmażam na maśle starte ogórki, razem z sokiem z ogórków (smażę je ok 6 minut cały czas mieszając), pod koniec smażenia ogórków dodaje do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę jeszcze dwie minuty i wrzucam ogórki z czosnkiem do gotującej się zupy. Wszystko gotuję jeszcze 10 minut, solę i pieprzę do smaku, wrzucam posiekany koperek. Odlewam do szklanki odrobinę zupy i hartuję w niej śmietanę (do zupy w szklance wlewam trzy łyżki śmietany i mieszam) tak zahartowaną śmietanę wlewam do zupy. Trzymam jeszcze przez chwilę na ogniu ale nie doprowadzam do zagotowania i wyłączam zupę. Gotowa!!!
Pamiętajcie im więcej warzyw, im zupa gęściejsza tym lepsza, takie jest moje zdanie ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz