Jak wyszło?
Bajecznie, mięso było delikatne, rozpływało się w ustach a do tego sos, który powstał po pieczeniu... przepyszny...
Przepis jest naprawdę bardzo prosty. Warto spróbować, nie da się tego zepsuć ;-)
Cielęcina po polsku w sosie własnym
składniki:
- do pół kilo cielęciny- trzy cebule ze szczypiorkiem (dymki)
- masło klarowane
- cztery ząbki czosnku
przyprawy:
- sól- pieprz
Przygotowanie:
Przygotowuje mięso oprószając je solą i pieprzem, wiążę je albo szczepiam wykałaczkami aby się nie rozpadało i miało kształt pieczeni.Wrzucam masło na patelnię i podsmażam na nim cielęcinę razem z pokrojoną całą dymką.
Rumienimy cielęcinę na patelni
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Podsmażoną na złoty kolor cielęcinę przekładam do brytfanki razem z podsmażoną dymką, układam dookoła nieobrane ząbki czosnku (po upieczeniu są soczyste i aromatyczne, łatwo je wyssać z łupinki) wlewam troszkę wody, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika na około półtorej godziny.
Cielęcina po polsku według Magdy Gessler
Gotową pieczeń kroimy na plasterki i polewamy powstałym sosem.
Pamiętaj aby do mięsa nie dodawać liści laurowych ani ziela angielskiego przyprawy te są zupełnie zbędne.
Dodatki?
Ja upiekłam ziemniaki (wcześniej ziemniaki podgotowałam, wystudziłam i obtoczyłam w oliwie wymieszanej z granulowanym czosnkiem, solą i tymiankiem) z warzywami takimi jak kolorowa papryka, cukinia i czosnek (oczywiście w skórce). Posypałam wszystko świeżymi ziołami (oregano, bazylia i kolendra) położyłam na wierzch kawałki masła, przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do pieca. Gdy papryka zrobiła się miękka dodałam posoloną cukinię. Czas pieczenia warzyw to około godzina ale wszystko zależy od mocy piecyka.
Okazało się, że to zestaw doskonały ;-) Obiad zniknął w mgnieniu oka... Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia, wszyscy krzyczeli, że chce im się jeść!!!
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz