Jak się to robi?
Barszcz czerwony
składniki na barszcz (garnek 4 litry):
- porcja pokrojonych na ćwiartki buraków (ponad pół kilo)
- trzy listki laurowe
- cztery ziarenka ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
- szczypta kwasku cytrynowego
- dwie łyżki śmietany 12%
Przygotowanie:
Buraki zalewam wodą wrzucam listki laurowe, ziele angielskie i gotuję ok. 40 minut. Gdy buraki będą miękkie solimy pieprzymy i cukrzymy do smaku. Na koniec wsypujemy szczyptę kwasku cytrynowego bądź zakwaszamy barszcz cytryną co nada zupie piękny czerwony kolor. Zaprawiamy barszcz śmietaną (wcześniej hartujemy śmietanę zalewając ją kilkoma łyżkami barszczu i mieszamy). Barszcz powinien być słodko kwaśny.
Ziemniaczki z okraską
składniki:
- ziemniaki
- pare plasterków boczku do podsmażenia
- duża cebula
Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek (bez tłuszczu, tłuszcz wytopi się z mięsa). Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i szklimy. Polewamy ziemniaczki okraską i podajemy z barszczem ;-)
Barszcz czerwony i ziemniaki z okraską
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz