Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Barszcz czerwony i ziemniaczki z okraską

Są takie potrawy, smaki z dzieciństwa za którymi przepadam... Buraki uwielbiam ale nie znoszę ich obierać dlatego gdy już zdecyduje się na buraki kupuję ich więcej, kroję w cząsteczki i mrożę porcje na barszcz. Potem gdy mam ochotę na barszcz czerwony wyjmuję porcję buraków wrzucam do garnka i za godzinę mam pyszną zupę ;-)
Jak się to robi?

Barszcz czerwony 


składniki na barszcz (garnek 4 litry):

- porcja pokrojonych na ćwiartki buraków (ponad pół kilo)
- trzy listki laurowe
- cztery ziarenka ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
- szczypta kwasku cytrynowego
- dwie łyżki śmietany 12%

Przygotowanie:

Buraki zalewam wodą wrzucam listki laurowe, ziele angielskie i gotuję ok. 40 minut. Gdy buraki będą miękkie solimy pieprzymy i cukrzymy do smaku. Na koniec wsypujemy szczyptę kwasku cytrynowego bądź zakwaszamy barszcz cytryną co nada zupie piękny czerwony kolor. Zaprawiamy barszcz śmietaną (wcześniej hartujemy śmietanę zalewając ją kilkoma łyżkami barszczu i mieszamy). Barszcz powinien być słodko kwaśny.


Ziemniaczki z okraską


składniki:

- ziemniaki
- pare plasterków boczku do podsmażenia
- duża cebula

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek (bez tłuszczu, tłuszcz wytopi się z mięsa). Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i szklimy. Polewamy ziemniaczki okraską i podajemy z barszczem ;-)

Gotowe!!!



Barszcz czerwony i ziemniaki z okraską


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz