Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

czwartek, 22 maja 2014

Pulpetowy zawrót głowy

Jak uszczęśliwić męskie podniebienia, te duże i te malutkie?
Wystarczy, że dostaną na obiad pulpety; Ci malutcy w sosie koperkowym, ten duży w pomidorach ;-)
Jak zrobić pulpety o dwóch różnych smakach w jednym czasie? Bardzo szybko i prosto.
Do pewnego momentu proces przygotowania pulpetów jest jeden, dopiero w fazie sporządzania sosu w jakim mają się znaleźć pulpety rozdzielam do osobnych garnków.

Pulpety w sosie koperkowym i pomidorowym


składniki na pulpety:

- mielone mięso z indyka / kurczaka 1 kg
- cebula pokrojona w kostkę
- natka pietruszki
- dwie łyżki kaszy mannej
- jedno jajko
- mąka do obtoczenia pulpetów
- olej do smażenia

przyprawy:

- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- słodka mielona papryka
- sól
- czarny pieprz mielony


Składniki na sos koperkowy:      Składniki na sos pomidorowy:

- pęczek koperku                       - puszka krojonych pomidorów
- duża łyżka kaszy mannej          - łyżka kaszy mannej
- sól i pieprz                               - łyżeczka cukru
                                                  - sól i pieprz

Przygotowanie pulpetów

Mięso mielone wrzucam do miski, dodaję jajko, podsmażoną cebulkę, pietruszkę, dwie łyżki kaszy mannej (to zamiast bułki tartej lub moczonej w mleku kajzerki) sól, pieprz i łyżeczkę papryki słodkiej. Wszystko mieszam formuję małe kulki i obtaczam je w mące. Pulpety podsmażam na patelni. Wstawiam wodę z dodatkiem ziela i listków laurowych. Wrzucam podsmażone pulpety razem z tłuszczem z patelni do wody i gotuje pod przykryciem przez 20 minut.
I tu w zależności od tego jakie chcemy pulpety przygotować rozdzielam je do dwóch garnków i zalewam sosem powstałym podczas duszenia pulpetów.

Pulpety w sosie koperkowym:

Do duszących się pulpetów wrzucam pokrojony koperek i łyżkę kaszy mannej (ilość kaszy zależy od ilości sosu, chodzi o to aby sos się ładnie zagęścił bez dodawania mąki), solę, pieprzę do smaku. Gotuję jeszcze pięć minut i gotowe!!!


Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie pomidorowym:

Do duszących się pulpetów wlewam pokrojone pomidory z puszki, gotuję przez 8 minut i dodaję kaszę manną w celu zagęszczenia sosu. Do pulpetów w sosie pomidorowym zawsze dodaję łyżeczkę cukru (moim zdaniem wszystkie potrawy z pomidorami tego wymagają) solę i pieprze do smaku. Gotuję wszystko jeszcze przez 5 minut i gotowe!!!

Pulpety w sosie pomidorowym

Obie wersje doskonale smakują z ziemniakami i mizerią, ale kombinacje dodatków są przeróżne od kasz przez ryż i kopytka do klusek śląskich a nawet gnocchi. 

A Wy jakie pulpety lubicie najbardziej?

M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz