Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

niedziela, 11 maja 2014

"Kudłaci kucharze na diecie" Omlet z groszkiem, miętą i fetą

Dziś na śniadanie (ku mojemu i Franka zadowoleniu a skwaszonej minie taty) omlet z groszkiem zielonym, miętą z balkonu i serem fetą (z lodówki ;-)
Zazwyczaj w niedzielę jadamy jajecznicę na masełku z szyneczką i szczypiorkiem, ale dziś nie... dziś mama postanowiła zaszaleć, chłopaki! uczta!
Zazwyczaj moje omlety powstawały z dodatkiem mąki a w przepisie Kudłatych Kucharzy mowy nie ma o mące, omlet jest tak prosty, że aż miło ;-) a do tego bardzo smaczny! Przynajmniej dla mnie, męska część towarzystwa postanowiła się zbuntować i szperała w lodówce w poszukiwaniu mięsa...ach, nie dogodzisz...


Omlet z groszkiem, miętą i fetą


składniki:

- 30 g mrożonego groszku (ja użyłam groszku z puszki)
- 40 g fety odcedzonej
- pół łyżeczki suszonej mięty (ja użyłam mięty z krzaczka)
- 3 średnie jajka
- łyżeczka oleju (na patelnie)

przyprawy:

- sól morska mielona
- pieprz świeżo mielony


Przygotowanie:

Jajka roztrzepujesz, dodajesz szczyptę soli i pieprzu  po czym wlewasz na rozgrzaną patelnię. Gdy tylko omlet zacznie się ścinać wsypujesz groszek i fetę, smaż ok. trzy minuty, posyp miętą. Po usmażeniu ostrożnie zsuń omlet na talerz i złóż go na pół (uwaga groszek ucieka).
Gotowe!!!

Omlet z groszkiem, miętą i fetą

Ps. jeżeli używasz mrożonego groszku, wsyp go do miski i zalej wrzątkiem (pozostaw przez minutę) i następnie go odcedź, tak przygotowany groszek nadaje się do Twojego omleta.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz