Zazwyczaj w niedzielę jadamy jajecznicę na masełku z szyneczką i szczypiorkiem, ale dziś nie... dziś mama postanowiła zaszaleć, chłopaki! uczta!
Zazwyczaj moje omlety powstawały z dodatkiem mąki a w przepisie Kudłatych Kucharzy mowy nie ma o mące, omlet jest tak prosty, że aż miło ;-) a do tego bardzo smaczny! Przynajmniej dla mnie, męska część towarzystwa postanowiła się zbuntować i szperała w lodówce w poszukiwaniu mięsa...ach, nie dogodzisz...
Omlet z groszkiem, miętą i fetą
składniki:
- 30 g mrożonego groszku (ja użyłam groszku z puszki)- 40 g fety odcedzonej
- pół łyżeczki suszonej mięty (ja użyłam mięty z krzaczka)
- 3 średnie jajka
- łyżeczka oleju (na patelnie)
przyprawy:
- sól morska mielona- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujesz, dodajesz szczyptę soli i pieprzu po czym wlewasz na rozgrzaną patelnię. Gdy tylko omlet zacznie się ścinać wsypujesz groszek i fetę, smaż ok. trzy minuty, posyp miętą. Po usmażeniu ostrożnie zsuń omlet na talerz i złóż go na pół (uwaga groszek ucieka).Gotowe!!!
Omlet z groszkiem, miętą i fetą
Ps. jeżeli używasz mrożonego groszku, wsyp go do miski i zalej wrzątkiem (pozostaw przez minutę) i następnie go odcedź, tak przygotowany groszek nadaje się do Twojego omleta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz