Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

piątek, 26 lutego 2016

Kurczak w mleku kokosowym z selerem naciowym i marchewką

Lubię kurczaka z sosem a od kiedy odkryłam, że do robienia kremowych sosów może służyć mleko kokosowe staram się eksperymentować z tym właśnie składnikiem.
Jako, że mąż ostatnio kupuje notorycznie selera naciowego postanowiłam go w końcu wykorzystać (troszkę inaczej niż do chrupania) i zrobiłam to:

Kurczak w mleku kokosowym z selerem naciowym i marchewką


składniki:

- pokrojona w kostkę pierś kurczaka (sól pieprz),
- dwie marchewki starte na tarce o grubych oczkach,
- pięć łodyg selera naciowego pokrojonych w półplasterki,
- cebula pokrojona w kostkę,
- oliwa,
- sól,
- pieprz zielony,
- gałka muszkatołowa,
- imbir mielony (przyprawa),
- ulubiony ryż,

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka podsmażyć na oliwie na rumiano, zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulkę, marchewkę i selera. Gdy warzywa będą miękkie dodać kurczaka, wymieszać i wlać mleko kokosowe, chwilkę podgotować dodać do smaku sól pieprz zielony gałkę i imbir wymieszać ;-) Podawać z ryżem! 
Smacznego!


Kurczak w mleku kokosowym, idealny dla gości oraz na szybki smaczny obiad

Miłego weekendu

Magda

1 komentarz: