Jako, że mąż ostatnio kupuje notorycznie selera naciowego postanowiłam go w końcu wykorzystać (troszkę inaczej niż do chrupania) i zrobiłam to:
Kurczak w mleku kokosowym z selerem naciowym i marchewką
składniki:
- pokrojona w kostkę pierś kurczaka (sól pieprz),
- dwie marchewki starte na tarce o grubych oczkach,
- pięć łodyg selera naciowego pokrojonych w półplasterki,
- cebula pokrojona w kostkę,
- oliwa,
- sól,
- pieprz zielony,
- gałka muszkatołowa,
- imbir mielony (przyprawa),
- ulubiony ryż,
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka podsmażyć na oliwie na rumiano, zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulkę, marchewkę i selera. Gdy warzywa będą miękkie dodać kurczaka, wymieszać i wlać mleko kokosowe, chwilkę podgotować dodać do smaku sól pieprz zielony gałkę i imbir wymieszać ;-) Podawać z ryżem!
Smacznego!
Kurczak w mleku kokosowym, idealny dla gości oraz na szybki smaczny obiad
Miłego weekendu
Magda
Mniam! Chce byc Twoim gościem :)
OdpowiedzUsuń