Ostatnio do zrobienia pysznego makaronu ze szparagami zielonymi zainspirowała mnie A ;-) Kochana to było coś wspaniałego!
Makaron z zielonymi szparagami i łososiem
składniki:
- pęczek szparagów zielonych pokrojonych na kawałki (ok 2 cm),- trzy ząbki czosnku,
- filet z łososia pokrojony w kostkę o boku 1x1 cm,
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół,
-ulubiony makaron (najlepsze będzie tagiatelle),
- duża łyżka masła,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- cytryna,
Przygotowanie:
Odcinam zdrewniałe końcówki szparagów, tnę je na kawałeczki i gotuję w osolonej wrzącej wodzie ok. 10 minut. W tym czasie wstawiam do gotowania ulubiony makaron. Rozpuszczam masło z oliwą na patelni i wrzucam na rozgrzany tłuszcz pokrojonego w kostkę łososia, solę go i pieprzę a następnie skrapiam cytryną (na patelni). Do podsmażonego łososia dodaję podgotowane szparagi i dusze wszystko na patelni przez trzy minuty.
Zielone szparagi duszą się z łososiem
Dodaję pokrojone pomidorki i przeciśnięty bądź posiekany drobno czosnek solę i pieprzę. Wszystko duszę ok 4-5 minut i zdejmuję z ognia. W tym czasie odcedzam makaron i wrzucam go na patelnię. Wszystko stawiam z powrotem na palniku i dokładnie mieszam. Tak wymieszany makaron ze szparagami i łososiem jest już gotowy.
Smacznego!!!
Makaron ze szparagami i łososiem
Danie przygotowuje się w 25 minut i jest naprawdę bardzo smaczne ;-)
Pozdrawiam
M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz