Nasza zastawa, moja obstawa

Nasza zastawa, moja obstawa

piątek, 15 maja 2015

Przepis na makaron ze szparagami i łososiem

Szparagi szparagi wszędzie szparagi i chociaż mąż uważa, że smakują jak trawa ja staram się je przemycać gdzie tylko się da ;-) Gdy są już tak przemycone udaje mu się zjeść wszystko bez komentarza ;-)
Ostatnio do zrobienia pysznego makaronu ze szparagami zielonymi zainspirowała mnie A ;-) Kochana to było coś wspaniałego!

Makaron z zielonymi szparagami i łososiem

składniki:

- pęczek szparagów zielonych pokrojonych na kawałki (ok 2 cm),
- trzy ząbki czosnku,
- filet z łososia pokrojony w kostkę o boku 1x1 cm,
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół,
-ulubiony makaron (najlepsze będzie tagiatelle),
- duża łyżka masła,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- cytryna,

Przygotowanie:

Odcinam zdrewniałe końcówki szparagów, tnę je na kawałeczki i gotuję w osolonej wrzącej wodzie ok. 10 minut. W tym czasie wstawiam do gotowania ulubiony makaron. Rozpuszczam masło z oliwą na patelni i wrzucam na rozgrzany tłuszcz pokrojonego w kostkę łososia, solę go i pieprzę a następnie skrapiam cytryną (na patelni). Do podsmażonego łososia dodaję podgotowane szparagi i dusze wszystko na patelni przez trzy minuty.

Zielone szparagi duszą się z łososiem

Dodaję pokrojone pomidorki i przeciśnięty bądź posiekany drobno czosnek solę i pieprzę. Wszystko duszę ok 4-5 minut i zdejmuję z ognia. W tym czasie odcedzam makaron i wrzucam go na patelnię. Wszystko stawiam z powrotem na palniku i dokładnie mieszam. Tak wymieszany makaron ze szparagami i łososiem jest już gotowy.
Smacznego!!!

Makaron ze szparagami i łososiem

Danie przygotowuje się w 25 minut i jest naprawdę bardzo smaczne ;-)

Pozdrawiam

M




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz