Zapiekanka ziemniaczana z białym serem i pomidorami
składniki:
- 12 ziemniaków pokrojonych w talarki i obgotowanych w wodzie z solą,- pół kilo sera białego pełnotłustego,
- trzy cebule dymki ze szczypiorkiem,
- dwa ząbki czosnku,
- dwa pokrojone pomidory,
- pół pojemniczka słodkiej śmietany (30%),
- dwa jajka,
- odrobina żółtego startego sera,
- majeranek,
- sól i pieprz do smaku,
przygotowanie:
Ugotuj pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie. Formę na zapiekankę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. W misce przygotuj biały ser; popieprz, posól i dodaj dwa całe jaja, wymieszaj. Na patelni podsmaż dymkę, pod koniec smażenia dymki wrzuć drobno posiekany czosnek. Ugotowane, wystygłe ziemniaki rozłóż na dole naczynia, na ziemniaki wsyp połowę podsmażonej dymki z czosnkiem, wyłóż ser biały przykryj ser drugą połową dymki, połóż pokrojone w paski pomidory i przykryj wszystko ziemniakami. Zalej zapiekankę słodką śmietanką roztrzepaną z solą, pieprzem i majerankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30 minut. Po tym czasie (ok. 15 minut przed końcem) obsyp zapiekankę startym żółtym serem i włóż z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze ok. 15 minut.Smacznego!!!
Zapiekanka ziemniaczana zaraz po upieczeniu
Zapiekanka ziemniaczana zaraz po przekrojeniu
Ja wiem, że święta tuż tuż, że wszędzie o świętach i świątecznie... a u mnie ? Jeszcze chwila, jeszcze momencik ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz