poniedziałek, 11 maja 2015

Jak zrobić kotlety rybne bez maszynki do mielenia?

Nigdy nie robiłam kotletów rybnych, głównym powodem było to, że nie posiadam maszynki do mielenia a byłam przekonana, że to narzędzie niezbędne...Wyczytałam na jakimś blogu, że rybę warto wcześniej chwilę podgotować a później można ją roztrzepać widelcem ;-) HAHA! To było to!
Moje kotlety rybne zrobiłam bez maszynki rozgniatając składniki widelcem. Udały się wyśmienicie, ziemniaki i ryba łatwo się połączyły  ;-) Można? Pewnie, że można!

Kotlety rybne

składniki:

- ugotowane zimne ziemniaki,
- ugotowana w wodzie ryba (najlepiej polędwica z dorsza ponieważ nie ma ości),
- posiekana natka pietruszki,
- jajko,
- odrobina mleka,
- sól i pierz do smaku,
- bułka tarta,
- olej do usmażenia kotlecików,

Przygotowanie:

Ugotowane w osolonej wodzie i wystudzone ziemniaki rozgnieść widelcem. W tym czasie ugotować rybę w wodzie (wystarczy wrzucić ją do wrzątku i gotować 6 minut). Ugotowaną rybę wystudzić i rozgnieść drobno widelcem, następnie wrzucić do ziemniaków. Dodać natkę pietruszki, wbić jajo, posolić i popieprzyć do smaku, wlać odrobinę mleka, dodać łyżkę bułki tartej (następnym razem spróbuję bez bułki tartej) i połączyć składniki. Formować kotleciki, obtoczyć je w bułce i smażyć na oleju z obu stron aż będą rumiane ;-)
Smacznego!



Kotleciki rybne, już prawie gotowe

Jako dodatek zaserwowałam gotowane brokuły w osolonej i pocukrzonej wodzie z pomidorami. Wszystko polałam sosem (oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, łyżeczka miodu).

Brokuły z pomidorami w sosie jako dodatek do kotletów rybnych

 Było pysznie, w końcu ziemniaki były ukryte w kotletach więc obyło się bez nich na talerzu ;-)

Miłego dnia

M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz