środa, 22 października 2014

Zielona sałata do obiadu na słodko

Często zastanawiacie się jaką sałatkę albo surówkę przygotować do obiadu? Ja mam ten "problem" prawie codziennie ;-P (o ile gotuję drugie danie). Ostatnio wybrnęłam z tego mistrzowska ręką robiąc prostą sałatkę której głównym atutem był sos.

Zielona sałata na słodko

 składniki:

- sałata (mieszane sałaty, albo zielona sałata porwana na strzępy),
- pęczek rzodkiewek,
- jedna czerwona cebula,
- zielony ogórek,

sos:

- musztarda francuska (ta z kulkami),
- oliwa,
- sok z cytryny,
- 2/3 łyżeczki miodu (najlepszy jest wielokwiatowy po jest bardzo płynny ale tak naprawdę rodzaj miodu nie ma większego znaczenia),
- sól,
- pieprz,

Przygotowanie:

Sałatę rwiemy lub z paczuszki wsypujemy do miski (jak ja uwielbiam pakowane sałaty ;-), wrzucam do sałaty pokrojonego w półksiężyce zielonego ogórka i rzodkiewkę, cebulę w piórka.
Robimy sos:
dwie łyżeczki musztardy mieszam z trzema łyżkami oliwy, wlewam miód, wyciskam sok z połowy cytryny, solę i pieprzę do smaku. W zależności od Waszego smaku możecie dodać więcej musztardy albo więcej miodu, proporcje tak naprawdę zależą od Was.
Smacznego!

Zielona sałatka do obiadu

Dobranoc

M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz